Odchudzanie

Obalmy wszystkie fałszywe mity na temat diet! 

Między prawdą a fałszywymi mitami, często idziemy na dietę, nie wiedząc, co w rzeczywistości są najmniej kaloryczne żywności lub jakie są dobre zasady żywności, aby móc naprawdę schudnąć. Może to być kwestia edukacji żywieniowej, ale często jest to kwestia przekazywanych opinii, tak rozpowszechnionych, jak i błędnych. Spróbujmy więc razem obalić wszystkie mity na temat diet! 

Schudniesz jedząc mało, a nawet lepiej poszcząc.  Bardzo źle: kiedy nie jesz, metabolizm spowalnia. Nasza sylwetka wchodzi w fazę oszczędzania energii, ale nieuchronnie asymiluje wszystko, co jest spożywane. W rezultacie, że na czczo – lub zbyt restrykcyjne diety prowadzą nasz organizm do spalania mniej szybko tłuszcze podjęte, a po diecie utracone kilogramy odzyskać z zainteresowaniami. To słynny efekt jo-jo. 

Innym mitem, który należy od razu obalić, jest to, że schudniesz, znosząc wszystkie tłuszcze

Tłuszcze, które należy zlikwidować, są zwykle używane jako przyprawa, szczególnie szkodliwa podczas gotowania. Jednak wiele przydatnych pokarmów w dietach odchudzających zawiera „dobre tłuszcze”, które idą karmić dobry cholesterol w naszej krwi – lipoproteiny HDL. 

Z reguły należy unikać tłuszczów pochodzenia zwierzęcego w diecie, ale tłuszcze jednonienasycone, które znajdują się w oliwie z oliwek, orzechach, awokado (na przykład) mogą promować utratę wagi – naturalnie w odpowiednich dawkach – i zachować zdrowie naszego serca, obniżając zły cholesterol. 

„W dietach musisz zastąpić cukier rafinowany cukrem surowym.”To też jest złe.  Brązowy cukier w rzeczywistości ma niewiele kalorii mniej niż biały: 362 kilokalorie na 100 gramów w porównaniu do 392 rafinowanych. Drobiazg! Prawdą jest jednak, że cukier surowy zawiera pewne witaminy i sole mineralne, które w procesie rafinacji są tracone. 

„Węglowodany muszą zostać wyeliminowane, ponieważ sprawiają, że tłuszcz „” tutaj należy dokonać rozróżnienia.  Węglowodany złożone-takie jak makaron, chleb i ryż-zawierają cukry długołańcuchowe, które są powoli trawione, ale dostarczają organizmowi ciągłej energii. Ideałem jest więc wybranie ich w pełnej wersji i zjedzenie ich – w odpowiednich dawkach-bardziej w porze lunchu niż w porze kolacji, kiedy mamy przed sobą jeszcze kilka godzin codziennej aktywności, a co za tym idzie, zapotrzebowanie energetyczne, na które można liczyć.  Te, które mają być ograniczone, to cukry proste, czyli cukier stołowy, słodycze, napoje gazowane, cukierki itp. 

Mięso jest głównym źródłem białka – kolejny mit

W rzeczywistości większość produktów spożywczych – w tym warzyw i zbóż-zawiera pewną ilość białka, nie wspominając o roślinach strączkowych, doskonałym źródle białka-preferowanym przez wegetarian – a ponadto wolnym od tłuszczów nasyconych często obecnych w mięsie. 

„Świeże owoce zawsze można jeść do woli”. To też jest złe. Owoce zawierają dużą dawkę cukrów-oprócz witamin, błonnika i soli mineralnych – i cukry te muszą być ostrożne, aby nie przekraczać, aby nie przybrać na wadze. Idealny jest do jedzenia owoców na śniadanie lub jako przekąska i przekąska o poranku. Nie zaleca się go jeść po obiedzie i kolacji, ponieważ cukry mają tendencję do fermentacji, co spowalnia trawienie. 

Mit, który jest bardzo bliski obalenia jest to, że zgodnie z którym „light foods make you lose weight”.  Tak zwane lekkie pokarmy są w rzeczywistości w większości gotowymi, wstępnie zapakowanymi produktami spożywczymi, które w każdym przypadku przechodzą proces chemiczny redukcji tłuszczu. Zamiast tłuszczów, jednak w lekkich potrawach jest dużo cukrów, a często także soli, aby móc smakować potrawy. Więc tutaj jest okazja, aby wziąć wielki nawyk jedzenia: poświęć czas na przygotowanie posiłków i gotować. Tylko w ten sposób można naprawdę stosować dietę i nie polegać na iluzorycznych etykietach żywności. 

To jest tak modne dzisiaj żywność ekologiczna i tutaj też obalamy mit i mówimy wam, że: „organiczne nie oznacza dietetyczne!”.  Ekologiczna powinna być gwarancją większej zdrowotności żywności, którą wprowadzamy, powinna oznaczać, że żywność ta nie została poddana obróbce chemicznej. Ale przede wszystkim, niestety, nie zawsze tak jest, dlatego etykiety żywności powinny być uważnie oglądane. Po drugie, naturalna żywność niekoniecznie jest mniej tłusta lub mniej kaloryczna. 

Następny mit – Węglowodany i białka nie powinny być łączone w posiłku

To, co się liczy, kiedy stosujesz dietę odchudzającą, to nie kojarzenie ze sobą różnych rodzajów węglowodanów – idziesz do pizzerii, ale zaczynasz jeść chleb – lub różne rodzaje białek między nimi-mięso wraz z jajkiem lub razem z serem.  

Dzieje się tak dlatego, że bralibyśmy zbyt dużą ilość cukrów i tłuszczów, nawet nie zdając sobie z tego sprawy, w wyniku zmęczenia trawienia, powolnego metabolizmu i spalania tłuszczu. A spalone tłuszcze-wiemy – to te, które zmieniają się w adipe.  Zbilansowana i niezbyt restrykcyjna dieta odchudzająca, z drugiej strony, pozwala dopasować główne grupy żywieniowe-węglowodany, białka, tłuszcze – utrzymując swój metabolizm na jawie. 

A co z rybą? Kiedy byliśmy młodsi, powiedziano nam, że „ryby muszą być spożywane, ponieważ zawierają fosfor, a fosfor zachowuje młodość pamięci”. To nie fosfor w rzeczywistości wspomaga pamięć, ale witaminy B2 i B12, które znajdują się również w innych produktach spożywczych, takich jak brokuły, szpinak, jaja, mięso i pochodne mleka.  W ten sam sposób powtórzono, że „czerwone mięso należy jeść, ponieważ zwalcza anemię”. To częściowo prawda: zwalcza anemię, ponieważ zawiera dużo żelaza. Ale także białe mięso-szczuplejsze i bardziej strawne – i wiele warzyw-przede wszystkim szpinak-są bogate w żelazo. 

Może Ci się spodobać